Blomsterhuset

Karetmagergården

Vejle     75 82 36 55 Man-Fre 09.00 – 17.00
Børkop     75 86 60 81 Lør 09.00 – 12.00
Søndag Lukket
Døgnåbent i selvbetjeningen

Gode råd

Planter

BESTIL DINE BLOMSTER ONLINE TIL LEVERING I VEJLE & BØRKOP

Pasning af sukkulenter

​Sukkulent betyder saftfuld og er en betegnelse for en lang række plantefamilier som er i stand til at opbygge vanddepoter i deres blade, stængler eller knolde. De dyrkes bedst i sydvendte vinduer med rigeligt lys. Sukkulenter tåler temperaturer fra 0 til 40 grader.

Dog bedt ved 25-30 grader om sommeren og 14-18 grader om vinteren. Det er vigtigt at sukkulenter tørrer ud imellem vandingerne. Sukkulenter tåler beskæring i perioden april – juli.

Tip til sukkulenter;

Stil dem udenfor om sommeren og lad dem kun få vand når det regner. Vand aldrig under hedebølge. Planterne går i hvile pga. varmen og vand kan derfor skade dem.

Husk, at sukkulenter ikke kan dø af tørst. Men kan ved overvanding risikere at rådne eller at bladene sprækker.

Pasning af orkidé

​Orkideer er glade for sollys men ikke direkte sollys. Øst eller vestvendt vindue er mest optimalt. Undgå at små vande, når du vander skal det gøres grundigt. Vælg evt. en fast ugedag. Stil orkideerne i en balje, så de selv suger vandet. Vær ikke bange for at få bladene under vand.

Når du vander dine orkideer skal du undgå kalk i vandet. Brug kogt afkølet vand eller regnvand. Efter blomstring er det en god ide at flytte orkideen til et køligere sted (omkring 13 grader) for at de får mulighed for at danne nye knopper. 

Orkideer må ikke placeres tæt på frisk frugt, da ethylen fra frugten kan skade blomsten.

Pasning af hortensia

Indendørs har hortensia begrænset levetid, men i haven kan man få glæde af planten i flere år. Hortensia viser tydeligt hvis den mangler vand ved at blomsten begynder at hænge. Til gengæld rejser den sig hurtigt igen når den får vand. Lad den dog ikke tørre for ofte, da det svækker planten.

I hvileperioden vandes kun meget begrænset. Hortensia kræver meget lys for at bladene ikke bliver gule, men dog ikke direkte sollys.

Efter blomstring bør den beskæres. Det øverste af det afskårne kan bruges til at lave stiklinge af. De sættes i groft sand blandet med spagnum ved 13-16 grader og holdes fugtige. Blå hortensia vandes med kalkfrit vand, ellers mister de farven. Hortensia bør gødes en gang i ugen under blomstring og vækst. Visne blomster nippes af.​

Pasning af kaktus

Kaktus hører til den store gruppe af tørketålende sukkulenter. De stammer oprindeligt fra Amerika, men er oftest at finde i Mexico, hvor de vokser i bjerge eller på savanner.

For at give den bedste pasning skal de helst have vækstbetingelser, som minder om de forhold, de vokser un­der i naturen. Om sommeren skal de have sol, varme og næring, imens de om vinteren skal stå lyst men køligt (dog ikke under 10C).

En kaktus formår i regnperioder at optage så meget vand, at de har tilstrækkelig meget af det oplagret i plantevævet til at klare tørkeperioder.

 

I stuen har planterne deres vækstperiode om sommeren og en hvileperiode, hvor de tærer på det oplagrede vand, om vinte­ren. I vækstperioden skal de vandes regelmæssigt. Man vander rigtigt ved at vande så meget, at hele potteklumpen gennemfugtes. Om efteråret mindskes vandingen gradvis, og om vinteren vandes der slet ikke (hvis plan­ten står forholdsvis varmt, må der dog hele tiden vandes lidt).